Характеристики сортів

Ячмінь ярий Святогор

Оригінатор: Селекційно-генетичний інститут УААН.

Сорт для умов високоінтенсивного землеробства. Занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 2010 року по всіх зонах Пивоварній.

Господарська цінні ознаки:

В Державному сортивипробуванні за 2 роки при врожаях 48,0-56,4 ц/га перевершив національний стандарт Командор на 6,8-11,1, що становить 15,1-23,1 %.

  • посухостійкий (7-9 балів) стійкий до (7м балів), забезпечується коротким (68-74 см) міцним стеблом;
  • високостійкий до борошнистої роси (8-9 балів карликової іржі 7 балів), гельмінтоспоріозу (7-9 балів), стійкий до сажковах захворювань (8-9 балів);
  • висока кущистість, вирівняність стеблостою;
  • середньостиглий, вегетаційний період 70-80 днів;
  • вирівняність зерна – 97 %. Вміст білку в умовах посухи 118-124;
  • екстактивність – до 82 %. Науково-виробнича асоціація «оболоні» визначила сорт Святогор кращим пивоварних ячменем України.

Апробаційні ознаки: різновидність nutans. Колос дворядний, довгий (8-10 см), нещільний (10 члеників на 4 см колосового стрижня), неламкий, солом’яно-жовтий, веретеноподібної форми, напівпрямий. Ості довгі, зазубрені, майже паралельні, тонкі, еластичні, солом’яно-жовті. Кінчики остей мають ціалове забарвлення. Колоскова луска коротка, вузька. Квіткова луска тонкозморшкувата, без опущення, нерви гладенькі, перехід в ость поступовий. Основна щетинка зерна довговолосяна. Кущ напівпрямостоячий. Лист неопущений, проміжний, темно-зелений. Зерно світло-жовте, тонкоплівчасте, подовжено-овальної форми. Маса 1000 зерен 45-47 г.

Агротехніка звичайна для зони вирощування. Протруєння насіння препаратом Вітавакс 200 ФФ забезпечує надійний захист рослин від хвороб і підвищення врожаїв. Внесення добрив обов’язкове.