Характеристики сортів

Пшениця яра тверда Харківська-39

Походження: Сорт створений в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва шляхом добору з гібридної комбінації за участю сортів Харківська 9 та Сосоrit 71.

Біологічні особливості: Скоростиглий сорт степового екотипу з тривалістю вегетаційного періоду 70-95 діб. Стійкий до вилягання. Колос легко вимолочується. Висота рослин 80-110 см. Харківська 39 перевищує стандарт Харківську 37 за стійкістю до летючої сажки та бурої іржі. За стійкістю до борошнистої роси та шведської мухи знаходиться на рівні стандарту. Ступінь поникання середня. 

Урожай і якість зерна: За даними агротехнічного досліду відділу селекції ярої пшениці за 1999-2005 рр. найвищу врожайність 4,69 т\га отримано по переднику горох. За даними конкурсного сортовипробування при врожайності стандарту 2,86 т\га. Зерно має добрі макаронні властивості, підвищену склоподібність. Нормативні показники виносу поживних речовин 1т зерна з відповідною кількістю соломи для сорту Харківська 39 по попереднику горох становлять35,0 кг по азоту,11,3 кг по фосфору та11,7 кг по калію.

Апробаційні ознаки: Різновид hordeiforme – колос червоний, остистий, неопушений, циліндричний, середньої щільності, довжина 6-8 см. Остюки світло-коричневі по вій довжині колосу, трохи розходяться, грубі, зазубрені. Довжина їх більше довжини колосу. Зернівка янтарна, напіввидовжена або ланцетно-овальна. Забарвлення фенолом відсутнє або дуже світле. Маса 1000 зерен до40 г, озерненість 30-40 шт. У фазу кущення листки неопущені, без воскового нальоту, проміжні за величиною. Колос неламкий, не осипається, стебло під колосом виповнене. Колоскова луска видовжена, плече мале, округле, зубець малий, прямий, гострий, кіль виражений сильно. Нервація проявлена слабо. Кущ прямостоячий, стебло міцне, лист темно-зелений.

Автори сорту: Голік В. С., Аладьїн В. С., Склярський К. М., Юрченко П. Х.,
Афонська О. Ю.