Пшениця полба Голіковська

Сорт полби Голіковська (селекційна лінія 06-193) створено в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва в результаті складних міжвидових схрещувань за участі зразків полби ярої К19285, К21961 та сорту пшениці твердої ярої Харківська 41. Передано до державного сортовипробування у 2012 році. Занесений до Реєстру сортів України з 2014 р.

Сорт середньостиглий, тривалість вегетаційного періоду 98 діб, що на 3 доби довше за стандарт пшеницю тверду яру сорт Спадщина та на 5 діб менше за зразок типової плівчастої полби Полба 3. Середньорослий, висота рослин становить 80–86 см, середньостійкий проти вилягання. Різновидність dicoccum, колос червоний, остистий, середньої довжини, пірамідальної форми, середній за щільністю, не ламкий. Ості зазубрені, довші від колоса. Зернівка червона, видовжена. Маса 1000 зерен 30–34 г, має високу стійкість до проростання та осипання. Соломина помірно виповнена, кущ напівпрямостоячий. Колоскова луска не опушена, видовжена, плече скошене, середнє, зубець дуже короткий, ледь зігнутий.

Сорт відрізняється від класичної полби незначною плівчастістю на рівні 17 % (у Полби 3 – 76 %), що робить його придатним до механізованого висіву та збирання звичайними сільськогосподарськими знаряддями. При цьому каша з нового сорту має притаманний класичній полбі горіховий присмак та високі смакові якості.

За роки вивчення в конкурсному сортовипробуванні 2010–2012 рр. показав такі показники у порівнянні із стандартом Спадщина та плівчастою полбою: урожайність – 3,01 т/га (менше на 0,19 т/га; більше на 1,08 т/га); вміст білка – 17,15 % (більше на 1,77 %, більше на 0,2 %); стійкість проти вилягання – 7 балів (менше на 1 бал; більше на 4 бали).

В порівнянні із стандартним сортом пшениці твердої ярої Спадщина новий сорт Голіковська має підвищену стійкість до бурої іржі (ураженість 4,2 %, що на 3,6 % нижче за стандарт) та до твердої сажки (ураженість 10,2 %, що на 5,2 % нижче за стандарт). За стійкістю проти борошнистої роси та септоріозу знаходиться на рівні стандарту.

Предком сучасних сортів пшениці є полба, яку серед злаків називають «чорною ікрою». Цьому високому «званню» полба зобов'язана своїми непересічними смаковими якостями, безсумнівною користю і всесвітньою популярністю.

Порівняно з сортами звичайної пшениці в полбі міститься в кілька разів більше магнію, заліза, вітамінів і цинку. У полбі низький вміст клейковини, завдяки чому страви з неї рекомендовані людям з алергією на глютен. Особливо корисна людям, які страждають від зайвої ваги і діабету: у її складі присутній вітамін В6, який сприяє нормальному засвоєнню жирів і виведенню з організму надмірного холестерину.

Полба – це високобілковий, малокалорійний продукт, який містить усі незамінні амінокислоти. Сучасні дієтологи вважають, що розвитку більшості сучасних людських захворювань ми зобов'язані відмовою від таких рослин як полба. Так як саме в них у первісному вигляді зберігся звичний для організму набір хромосом. Полбу можна сміливо вживати в дієтичному та діабетичному харчуванні, адже її калорійність складає всього
127 кКал.