Пшениця озима м'яка Гурт

Оригінатор: Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення.

У Реєстрі сортів рослин України з 2013 р., рекомендований для Степової, Лісостепової зони та Полісся .

Автори: С.П. Лифенко, М.І. Єриняк, В.П. Федченко та ін.

 Господарські та біологічні характеристики: сорт належить до чітко вираженого степового екотипу; сорт середньорослий високоінтенсивного типу, висота рослини 93-100 см; середня врожайність за роки випробування в інституті склала 81,3 ц/га, що на 4,8-6,9 ц/га більше кращих показників сортів-стандартів. Генетичний потенціал сорту перевершує 100 ц/га.

– за тривалістю вегетаційного періоду Гурт належить до середньоранніх сортів (280-285 днів);

– морозо- зимостійкість вищесередня;

– посухостійкість та спекостійкість високі;

– високостійкий до вилягання та висипання;

– сорт стійкий до борошнистої роси, толерантний до враження іншими грибними хворобами.Якість зерна: сорт належить до сильних сортів пшениці. «Сила» борошна до 390-430 о. а., вміст білка 13,5-14,0 %, загальна оцінка хліба – 5,0 балів.

Апробаційні ознаки: різновидність еритроспермум, кущ з осені сланкий або трохи стирчащий. Стеблостій вирівняний, прямостоячий або трохи розлогий, колос веретеноподібний, середньої щільності (22-24 члеників колосового стрижня на10 см довжини), соломино-жовтого кольору. Ості середніх розмірів та цупкості, розходяться в сторони. Колоскова луска яйцеподібно-овальної форми, середня за довжиною та шириною. Кіль добре визначений, доходить до основи луски, зазубрений лише у верхній частині. Кільовий зубець прямий, гострий, тонкий середньої довжини. Плече луски пряме у нижній частині колосу трохи скошене. Зернівка овально-яйцеподібна, забарвлення червоне середніх розмірів.

Агротехнічні вимоги: сорт найбільш придатний для вирощування за інтенсивною технологією, але при звичайній технології не поступається за врожайністю та якістю зерна перед іншими кращими сортами. Дуже добре реагує на підживлення азотними добривами. При внесенні до 90 кг/га д.р. добре підвищується урожайність, а у більш високих дозах значно покращується якість зерна.