Вирощування і реалізація с.-г. продукції і насіння. ФГ «ГРИГА»
Соя ФГ «Грига»
Соя - корисний продукт, що відзначається великим вмістом білка і жиру серед зернобобових культур. Тому соя і продукти її переробки мають великий попит на ринку.
Білок сої добре перетравлюється, розчиняється у воді та засвоюється. Біологічна цінність білка сої майже така сама, як і білка тваринного походження. Білок сої містить в основному легкорозчинні – 59-61%, а також важкорозчинні глобуліни – 3-7%, альбуміни – 8-25%.
Білок сої добре збалансований за амінокислотним складом і містить повний набір необхідних для людини і тварин амінокислот. Під час формування бобів сої більша частина білка міститься в листках, а під час наливання їх і достигання – у насінні.
Сою використовують як сировину для промисловості. Зерно сої містить до 45% білків, до 26% жирів, близько 30% вуглеводів і досить значну кількість вітамінів. Соєву олію широко застосовують для виробництва маргарину, у лакофарбовій і миловарній промисловості для виготовлення гліцерину. Із зерна мелених бобів сої виготовляють страви, харчові продукти, консерви. Соєве борошно і шрот – цінні концентровані корми для молодняку великої рогатої худоби, корів і поросят. Дуже поживна соєва макуха, що містить 40-50 % білка. Вона також є цінним кормом для птиці. Солома сої містить 3,5-4%, а сіно – 11-12% білка. Зелена маса сої також багата на білок, тому цю культуру висівають у змішаних посівах з кукурудзою та суданською травою на силос і зелений корм. Наприклад, у 100 кгзеленої маси сої міститься 21 корм. од. та 3,5 кг перетравного протеїну; в 100 кг кукурудзяно-соєвого силосу 26 корм. од. і 2,9 кгперетравного протеїну. Соя збагачує ґрунт на азот, тому, як і інші бобові культури, є цінним попередником для різних сільськогосподарських культур.
Насіння сої різних груп стиглості пропонує для реалізації ФГ «Грига».