Вирощування і реалізація с.-г. продукції і насіння. ФГ «ГРИГА»

Ячмінь ФГ «Грига»

Ячмінь

Ячмінь - скоростигла яра зернова культура. Вегетаційній період ярого ячміню складає 60-110 днів. Ярий ячмінь вимогливий до попередника. Висівати ярий ячмінь при інтенсивній технології вирощування слід на родючих, чистих від бур’янів ґрунтах.

Ярий ячмінь - важлива технічна, продовольча і кормова культура. Зерно ячменю є концентрованим кормом для багатьох сільськогосподарських тварин, особливо цінним для відгодівлі свиней.

Зерно ячменю містить у середньому 12,2 % білка, 77,2 % вуглеводів, 2,4 % жиру, до 3 % зольних елементів і містить в 1 кг приблизно 1,2 кормових одиниць і 100 г перетравного протеїну. Білок ячміню цінний за амінокислотним складом, особливо за вмістом лізину та триптофану.

Ячмінь цінується у тваринництві, як грубий корм солома ячменю, особливо ячмінь сортів із гладенькими остюками. Ячмінь може вирощуватись також на зелений корм разом в суміші із зернобобовими культурами і на сіно.

Ячмінь є важливою продовольчою культурою. Із зерна скловидного дворядного ячменю виробляють ячмінну та перлову крупу, у складі якої міститься 9-11 % білка, 82-85 % крохмалю. Борошно ячменю використовують як домішку до пшеничного або житнього борошна при випіканні хліба. Зерно ячміню використовують для виробництва пива. Сорти дворядного ячменю з добре виповненим і вирівняним зерном, яке має понижену плівчастість, підвищений уміст крохмалю і понижений – білка. є найбільш цінними в пивоварінн.і  Із зерна ячменю виготовляють сурогат кави і екстракти солоду, які використовуються у фармацевтичній і кондитерській промисловостях.

Насіння озимого та ярого ячменю пропонує для реалізації ФГ «Грига».